Plaatsing Stolpersteine GEANNULEERD
In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de aangescherpte richtlijnen van regering en RIVM, hebben we het besluit moeten nemen om de ceremonie rondom de plaatsing van de Stolpersteine en de plaatsing van de Stolpersteine tot een nog nader te bepalen datum uit te stellen.
Geslaagd Benefiet Concert!
1 maart 2020
Om geld in te zamelen voor het laten plaatsen van de Stolpersteine organiseerde werkgroep Stolpersteine Diepenheim* een benefietconcert.
Een mooi en bijzonder concert...
...Met een zeer indrukwekkend begin, door een overzicht van degene voor wie een Stolpersteine geplaatst zal worden: met naam, toenaam, beeld en begeleid door Pieter Grimbergen op piano.
Aan het concert werd medewerking verleend door speciale gasten:
- Trio C tot de Derde,
- de Diepenheimse pianist Pieter Grimbergen en
- de Diepenheimse dichter Benno de Graaf.
Trio C tot de Derde
Het Amersfoortse Trio C tot de Derde wordt gevormd door Carel den Hertog (viool), Coos Lettink (accordeon) en Caspar Terra (klarinet). Dit trio speelt klezmer, balkan- en zigeunermuziek. Al improviserend geven ze met hun eigenzinnige vertolkingen vaak bijzondere en onverwachte wendingen aan deze traditionele melodieën. Hiermee creëren de muzikanten een eigen en uniek geluid.
*Onderdeel van Stichting Kunstmoment Diepenheim
Stolpersteine Diepenheim
Op 1 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Diepenheim werd bevrijd. Alle reden om dit te gedenken. Maar ook alle reden om de Diepenheimse Joodse slachtoffers van het naziregime te gedenken. Daarom heeft de werkgroep Stolpersteine Diepenheim zich ingezet om elf Stolpersteine in Diepenheim te laten plaatsen.
Het Stolpersteine-project is een kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Stolpersteine zijn gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van Joden die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn vermoord in de vernietigingskampen. Elk slachtoffer wordt herdacht met een Stolperstein. Een steen met een messing plaatje van tien bij tien centimeter, waarin naam, geboortejaar, deportatiedatum, en de plaats en datum van overlijden zijn gestanst. De stenen vallen op, maar zijn niet zo groot dat de tekst meteen leesbaar is. Je moet bijna letterlijk over de steen buigen om de tekst te lezen en de betekenis van de steen te begrijpen. Op die manier vormen de stenen Stolpersteine, letterlijk vertaald struikelstenen. Het struikelen is dus figuurlijk bedoeld: je ‘struikelt’ als het ware even met je hoofd en je hart, een inspanning voor de nagedachtenis aan de omgebrachte persoon voor wie de steen is bedoeld.
In verband met de coronamaatregelen van het kabinet, is de plaatsing van de Stolpersteine tot een nog nader te bepalen datum uitgesteld.
project Stolpersteine Diepenheim
De werkgroep Stolpersteine Diepenheim maakt onderdeel uit van Stichting Kunstmoment Diepenheim. Mocht u het project Stolpersteine Diepenheim met een geldelijke bijdrage willen ondersteunen, dan kan dat op rekeningnummer NL05RABO0122004043 t.n.v. Stichting Kunstmoment Diepenheim, o.v.v. Stolpersteine Diepenheim.
De werkgroep Stolpersteine Diepenheim bestaat uit de volgende leden:
- Deffry van Campen
- Harry Eggels
- Edward Oskam
- Tonnie Vehof
Het project Stolpersteine Diepenheim wordt mede mogelijk gemaakt door geldelijke bijdragen van particulieren en de (financiële) steun van:
Koninklijk onderscheiden Toneelvereniging Ons Genoegen Diepenheim
Stichting Groothuis Fonds