Nieuwe datum plaatsing Stolpersteine

In 2020 zouden door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig elf Stolpersteine geplaatst worden voor de Diepenheimse Joodse slachtoffers van het naziregime. Door de uitbraak van de coronapandemie heeft de werkgroep Stolpersteine Diepenheim het besluit moeten nemen om de ceremonie rondom de plaatsing van de Stolpersteine en de plaatsing van de Stolpersteine uit te stellen.

 

Nu het einde van de coronapandemie in zicht lijkt te komen, is een nieuwe datum vastgesteld voor plaatsing van de Stolpersteine: vrijdag 15 oktober 2021. Helaas kan Gunter Demnig zelf niet bij de steenlegging aanwezig zijn. De Stolpersteine zullen wordeen geplaatst door nabestaanden van de Joodse slachtoffers. Ook de kinderen van groep 8 van Obs Stedeke zullen een rol vervullen tijdens de steenlegging.

 

Voorafgaand aan de steenlegging is er 's morgens in de Johanneskerk een ceremonie voor nabestaanden en genodigden. De werkgroep hoopt dat er op die dag voldoende belangstelling zal zijn.

Plaatsing elf Stolpersteine!

Vrijdag 15 oktober 2021 (9:15-13:30) 

 

Op vrijdag 15 oktober 2021 zullen elf Stolpersteine in Diepenheim worden geplaatst, ter nagedachtenis aan de Diepenheimse Joodse slachtoffers van het naziregime.

 

De werkgroep Stolpersteine Diepenheim nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de ceremonie voor het plaatsen van de Stolpersteine.

 

Wij zijn erg verheugd dat het project Stolpersteine in Diepenheim zoveel positieve reacties heeft opgeleverd. We zijn ook zeer erkentelijk voor alle hulp en raad die wij tijdens onze voorbereidingen hebben mogen ervaren.

 

Deffry van Campen, Harry Eggels,

Edward Oskam en Tonnie Vehof.

WIJ GEDENKEN!

ROSARIUM “DE BROENSHOF”, GROTESTRAAT

JOEL ABRAHAM NIJSTAD

FRIEDERIKE NIJSTAD - MILDENBERG

 

GROTESTRAAT 33

MOZES POLAK

BERNARDINA POLAK - WIMPFHEIMER

GERHARD ALEXANDER POLAK

ALEXANDER POLAK

ROOSSIEN POLAK - BEEM

 

HAAKSBERGERSTRAAT 22

ABRAHAM HERSCHEL

BERTHE HERSCHEL - DAVIDS

NATHAN NICO HERSCHEL

HERMAN HERSCHEL

 

 

 

PROGRAMMA vrijdag 15 oktober 2021

09:15 uur 

Johanneskerk, Grotestraat 1, 7478 AA Diepenheim

 

Welkomstwoord:

door de werkgroep Stolpersteine Diepenheim.

Toelichting en verantwoording Stolpersteine Diepenheim.

 

Toespraken:

Mevrouw E. Nauta - van Moorsel, burgemeester Hof van Twente.

De heer J. Nijstad, nabestaande van de familie Nijstad.

De heer T. Herschel, nabestaande van de familie Herschel.

 

Muziek:

Piano: Pieter Grimbergen

Dichter: Benno de Graaf

Vioolmuziek: Florine Braakman

Piano: Annemarie Braakman

Kaddish van Ravel: Ekaterina Levental

 

10:40 uur

Vertrek voor de steenlegging.

 

Geplande tijd en route:

10:55 uur rosarium “De Broenshof”, Grotestraat

11:15 uur Grotestraat 33

11:45 uur Haaksbergerstraat 22


 

 


Geslaagd Benefiet Concert!

1 maart 2020

 

Om geld in te zamelen voor het laten plaatsen van de Stolpersteine organiseerde werkgroep Stolpersteine Diepenheim* een benefietconcert.

 

Een mooi en bijzonder concert...

...Met een zeer indrukwekkend begin, door een overzicht van degene voor wie een Stolpersteine geplaatst zal worden: met naam, toenaam, beeld en begeleid door Pieter Grimbergen op piano.

 

Aan het concert werd medewerking verleend door speciale gasten:

  • Trio C tot de Derde,
  • de Diepenheimse pianist Pieter Grimbergen en
  • de Diepenheimse dichter Benno de Graaf.
Trio C tot de Derde

Het Amersfoortse Trio C tot de Derde wordt gevormd door Carel den Hertog (viool), Coos Lettink (accordeon) en Caspar Terra (klarinet). Dit trio speelt klezmer, balkan- en zigeunermuziek. Al improviserend geven ze met hun eigenzinnige vertolkingen vaak bijzondere en onverwachte wendingen aan deze traditionele melodieën. Hiermee creëren de muzikanten een eigen en uniek geluid.

 

*Onderdeel van Stichting Kunstmoment Diepenheim

 

 

 

 


 

Stolpersteine Diepenheim

Stolpersteine voor Abraham Herschel
Stolpersteine voor Abraham Herschel

Op 1 april 2020 was het 75 jaar geleden dat Diepenheim werd bevrijd. Alle reden om dit te gedenken. Maar ook alle reden om de Diepenheimse Joodse slachtoffers van het naziregime te gedenken. Daarom heeft de werkgroep Stolpersteine Diepenheim zich ingezet om elf Stolpersteine in Diepenheim te laten plaatsen.

Het Stolpersteine-project is een kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Stolpersteine zijn gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van Joden die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn vermoord in de vernietigingskampen. Elk slachtoffer wordt herdacht met een Stolperstein. Een steen met een messing plaatje van tien bij tien centimeter, waarin naam, geboortejaar, deportatiedatum, en de plaats en datum van overlijden zijn gestanst. De stenen vallen op, maar zijn niet zo groot dat de tekst meteen leesbaar is. Je moet bijna letterlijk over de steen buigen om de tekst te lezen en de betekenis van de steen te begrijpen. Op die manier vormen de stenen Stolpersteine, letterlijk vertaald struikelstenen. Het struikelen is dus figuurlijk bedoeld: je ‘struikelt’ als het ware even met je hoofd en je hart, een inspanning voor de nagedachtenis aan de omgebrachte persoon voor wie de steen is bedoeld.

 

Door de uitbraak van de coronapandemie werd de plaatsing van de Stolpersteine uitgesteld. De nieuwe plaatsingsdatum is vastgesteld op vrijdag 15 oktober 2021.

project Stolpersteine Diepenheim

De werkgroep Stolpersteine Diepenheim maakt onderdeel uit van Stichting Kunstmoment Diepenheim. Mocht u het project Stolpersteine Diepenheim met een geldelijke bijdrage willen ondersteunen, dan kan dat op rekeningnummer NL05RABO0122004043 t.n.v. Stichting Kunstmoment Diepenheim, o.v.v. Stolpersteine Diepenheim.

 

De werkgroep Stolpersteine Diepenheim bestaat uit de volgende leden:

 

 

- Deffry van Campen

- Harry Eggels

- Edward Oskam

- Tonnie Vehof

Het project Stolpersteine Diepenheim wordt mede mogelijk gemaakt door geldelijke bijdragen van particulieren en de (financiële) steun van:

Rabofonds Centraal Twente

www.rabobank.nl

V.V. Diepenheim

www.vvdiepenheim.nl

Koninklijk onderscheiden Toneelvereniging Ons Genoegen Diepenheim

Diepenheimse Schutterij

www.diepenheimseschutterij.nl

Ondernemers Vereniging Diepenheim

www.ovdiepenheim.nl

Stichting Fonds 1819

www.fonds1819.nl

Stichting Groothuis Fonds

Cogas Cultuurfonds

www.cogas.nl

page loading