Winnares loterij ontvangt haar prijs!

Winnares loterij ontvangt haar prijs!

Mariken Krudde uit Diepenheim was een van de twee winnaars van het winnende lot uit de loterij van Kunstmoment 2023. 

Zij koos voor een beeldje van Anton ter Braak. Wij weten zeker dat ze hier nog heel lang met plezier naar zal kijken. 

Van harte gefeliciteerd, Mariken! 

 

Josée Kempe
Josée Kempe, Lichtlint

 

 

 

Dit prachtige werk van Josée Kempe is het beeldmerk geworden voor de 17e editie van Kunstmoment Diepenheim.

 

Het werk heet Lichtlint en is een prachtig hangend lichtobject. Het is gemaakt van optische vezels, kunststof en led-verlichting.

Oekraïense fotografe Marta (27) exposeert in Diepenheim, opbrengst voor thuisland

DIEPENHEIM - Terwijl de bommen op Lviv vielen, probeerde fotografe Marta Syrko (27) in de schuilkelder onder haar huis nog werk te maken. Sinds twee weken is ze in Nederland. Eerst voor een expositie in Amsterdam. En nu staat ze met een selectie van haar werk op Kunstmoment Diepenheim. Ze staat er niet voor haar eigen carrière: de opbrengst van haar verkochte werken is geheel bestemd voor de slachtoffers in Oekraïne. 

 

De Oekraïense kunstenares Marta Syrko zag met lede ogen aan hoe Russische militairen zeven weken geleden haar geliefde thuisland binnenvielen. Een gevoel van onmacht overviel haar. „Mijn hart huilt voor Oekraïne. Ik wil zo graag iets doen in plaats van kijken aan de zijlijn. Kunst is een verbindende factor tussen mensen en samenlevingen. Ik hoop dat ik met mijn werk een gevoel van verbinding kan bewerkstelligen. Nu meer dan ooit is het belangrijk dat we de handen ineenslaan en samen de talloze mensen die niks meer hebben, helpen.”

 

De expositie in Amsterdam zou eigenlijk een heel ander karakter hebben, vertelt Thijs Ordelmans van kunstplatform Frenchman Gallery, die de jonge fotografe onder zijn hoede heeft. „We werken al ruim twee jaar samen met Marta. Ze is enorm talentvol en heeft in het oosten van Europa goede naam gemaakt. Het had een expositie moeten zijn met een borrel en een feest. Maar toen kwam de oorlog in Oekraïne. En besloten we het helemaal anders te doen.”  

 

Werk op usb

Met gevaar voor eigen leven en haar werk op een usb-stick, want er was geen tijd of gelegenheid meer om werk uit te printen en in te lijsten, reisde Marta van Lviv naar Amsterdam. Het werk werd als gepland in de Zuiderkerk in Amsterdam geëxposeerd. Met als enige verschil dat het nu ineens een benefietexpositie was geworden. De expositie werd een succes. Vier werken verkocht. „En misschien melden zich nog mensen die er even over hebben nagedacht”, zegt Ordelmans. 

 

Dat Marta nu ook exposeert in Diepenheim is te danken aan de roots van Ordelmans. „Ik kom uit Diepenheim en kwam vorige week per toeval iemand van de organisatie van Kunstmoment tegen op straat. In no time werd een plek voor Marta geregeld, zodat ze ook hier haar werk kan laten zien. Omdat alles voor Oekraïne is, is het natuurlijk hartstikke mooi dat we haar werk breed onder de aandacht kunnen brengen.” 

© Marta Syrko/frenchman.gallery

Terug naar Lviv

De werken blijven hier, maar Marta gaat donderdag (21 april) weer terug. Naar Lviv, dat enkele dagen geleden nog doelwit van een raketaanval was, waarbij acht mensen het leven lieten. Een beetje bang is ze wel, maar ze gaat, want ze wil haar familie niet in de steek laten. „We hopen dat uit deze en de expositie in Amsterdam commercieel werk voortkomt waarmee ze aan de slag kan. En we hopen haar hier terug te zien in juli”, aldus Ordelmans. 

Het werk van Marta is ook te bekijken via de website van Frenchman Gallery: www.frenchman.gallery, of via instagram: @frenchman.gallery

 

Tubantia, 20 april 2022. Tekst: Jantien Bussink.